Logen Zenith
Besøg os på Facebook

Besøg Logen Zenith på Facebook

Velkommen til logen Zenith
Vi vil her fortælle dig lidt om hvem vi er, om historien bag os, om hvorfor vi er her og måske også afmystificere en del af alle de hemmeligheder, der går om loger generelt.  Jeg håber, at du vil bruge lidt tid på at læse om os og det vi bruger vore onsdage på i Elsted/Lystrup Beboerhus.

Vores loge aftener:
I perioden fra januar til og med april og igen fra september til december mødes vi hver onsdag til hyggeligt samvær i Beboerhuset, men allerede før vi ankommer, har vore vagter lagt et stort arbejde i at omdanne salen til et meget højtideligt sted at være. Logebrødrene ankommer fra kl. 18,45 og kl. 19,30 låses dørene for at ingen uvedkommende skal få adgang til de nu ”hemmelige rum”. Vi kan ikke referere fra logemøderne, idet det er den del man først bliver indviet i når man bliver en del af os. Når vort møde er slut, samles brødrene til en let anretning, det vi i dagtig tale kalder for et brodermåltid. Her er stemningen noget mere løssluppen og der veksles erfaringer og fortælles gode historier. Vore aftener slutter oftest inden kl. 22,30 i respekt for de der skal på arbejde dagen efter.

Kan jeg blive en del af logen?:
Ja det kan du. Vi har pt. åbnet for tilgang for mænd i alderen 25 til 75 år. For os er det vigtigt, at du har en positiv tilgang til livet og kan afse onsdag aften til hyggeligt samvær. Vi ved godt, at familie og arbejde går forud for logelivet, men for at du kan få noget ud af din loge, bør du møde op så ofte du kan, hvilket er mindst 2 gange om måneden. Vi kræver af dig, at du ikke har været straffet for vanærende forhold, og at du ikke tidligere har været medlem af nogen hemmelige orden. Derudover er det vigtigt for os, at dine nærmeste er indforstået med, at du er en del af os. Hvad koster det at blive en del af os? Ved din indtrædelse i logen betaler man et gebyr på kr. 800,00, herefter koster det 500,00 pr. grad indtil man når Ordenens øverste grad, hvor gebyret er kr. 800,00. Alt dette tager op til ca. 2 år. Vi betaler et kontingent pr. måned som pt. Udgør kr. 200,00. Herudover koster det lidt at nyde en øl/vand og maden på loge-aftener koster også lidt, men alle kan være med.Vore kære hustruer og familier er ikke en del af vort selskab på disse onsdage, men vi afholder fællesaktiviteter med vore hustruer og øvrige familier flere gange årligt, så de også føler sig velkommen. Her kan bla. nævnes foredrag, virksomhedsbesøg, bankospil, bowlingaften, julefrokost med mere.

Er en loge så hemmelig som man tidligere troede?
Nej egentlig ikke, men vi har nogle effekter og vores logesal, der danner rammen om vore logemøder, bærer nogle ting, som vi ikke involverer udenforstående i. Det er den del, vi gerne vil holde for os selv. Man skal tænke på, at alt hvad der foregår inde i logesalen, bygger på en over 100 år gammel ”ritualbog” som vi hver onsdag bruger som ”drejebog” for vort fælleskab. Dette hverken kan eller vil vi dele med andre og deri ligger mystikken måske begravet. Jeg vil dog gerne oplyse om, at der altid er en højtidelig og meget intens hygge ved disse møder.

Vores loge adskiller sig fra andre, ved at være indadvendt. Det betyder, at vi ikke deltager i velgørenhedsarbejder rundt omkring som andre loger gør, men at vi i stedet samlet finder egnede steder at donere midler til godstående formål.

Forhistorien:
Vi skal over et hundrede år tilbage i tiden for at finde forhistorien for vor eksistens. Tilbage i 1911 døde en kendt borger i Aarhus og efterlod sin hustru samt flere børn. En kreds af forretningsdrivende mænd trådte da sammen for at hjælpe den pågældende kvinde og hendes børn. Det lykkedes disse mænd at skabe noget godt og de enedes derfor efterfølgende om at danne en loge som fik navnet Zenith, som er en del af Otium-Ordenen, der blev dannet et år efter at logen Zenith var blevet startet. Dette skete i året 1912. Vores loge er således stamloge for Ordenens øvrige 5 loger, som er beliggende i hhv. Aalborg, Randers, Brabrand, Horsens og Vejle. Tilsammen er vi mere end 180 logebrødre, men vi kan sagtens blive flere

Hvorfor er vi flyttet ind i Elsted/Lystrup Beboerhus:
Ja det kan måske lyde underligt, at en loge holder til i et beboerhus og ikke i nogle store flotte, stilfulde sale med højt til loftet, store malerier og anden udsmykning på både vægge og lofter. Sandheden er, at de små loger – som vi må høre under – ikke har de økonomiske midler der gør, at vi kan tillade os at stile så højt. Det er kun de helt store loger, som formår dette. Vi har igennem nogle år ledt efter nogle egnede lokaler, som vi havde mulighed for at sætte vort eget præg på og samtidig var det vigtigt for os, at vi stadig kunne være bosiddende i den nordlige del af Aarhus. Vi har her i Elsted/Lystrup Beboerhus fundet os godt til rette og efterhånden fået indrettet os som vi gerne vil. Samtidig har vi ad flere omgange mødt de lokale fra området, og alle har budt os velkommen med åbne arme. Vi vil fremadrettet også deltage aktivt i de lokale begivenheder, der finder sted i beboerhuset, og håber ved disse lejligheder, at åbne nye bekendtskaber med de lokale i Elsted/Lystrup området.

Hvor er vi så i dag:
I dag får ingen lov til at stå uden tag over hovedet, og derfor er logelivet også anderledes end dengang for over 100 år siden. Den gang var en loge for veletablerede og højtestimerede borgere. Vi er i dag en gruppe af mænd fra mange forskellige samfundslag, som mødes. Her er vi alle ligesindede og ingen er mere end andre. Det er en vigtig del af vores loge, at alle kan være med, og at alle kan føle sig velkommen. Vores loge har den store værdi, at vi har et tæt venskab, hvor bånd aldrig brydes.

I dag mødes vi stadig til sammenkomster hver onsdag i perioden fra januar til først i maj og igen fra september til først i  december.

Vi holder stadig fast i gamle traditioner, men hvor mennesker i dag kan søge hjælp fra mange forskellige steder, var verden en anden dengang i 1911. Vi er stolte over, at vi har haft folk i vores rækker, der var så storsindede at hjælpe til hvor nøden var størst. I dag glædes vi over,  at vi trods alt er bedre stillet, men der findes dog steder, hvor selv lidt kan gøre godt. Det er blandt andet her vi sætter ind og bruger lidt af det vi kan.